Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Strukturer i Potageren
– Hoved menu
– Kategori oversigt

Strukturer i Potageren

En potager er en dekorativt indrettet køkkenhave/nyttehave, hvor man dyrker smukke grønsager blandet med blomster, frugtbuske/-træer, krydderurter og øvrige planter, en have hvor man forener det dekorative og det nyttige. Det dekorative skabes gennem strukturer, gennem sammensætning af planter, ved såning/plantning af smukke dekorative grønsager, ved kantning eller grupper af især et-årige blomster og krydderurter og ved at så efterafgrøder/grøngødning, der fastholder det frodige og blomstrende sent på efteråret.

Denne artikel handler om selve strukturen, om bedenes og gangenes form. Selve anlægets betydning for det æstetiske udtryk.

Det er ikke noget nyt, at havearkitekter slår streger for at formgive haven på den smukkeste måde. Det har man gjort i århundrede.

Potager-haven har sit udspring i renæssancehaven, hvor man lavede bede i smukke former. Bedene var som regel omkranset af sirligt klippede buksbumhække. Og mellem bedene var der smalle gange, så man kunne komme rundt i haven, både for at passe haven, men lige så meget for at nyde haven. Bedene var samlet i et haveafsnit, som regel en kvadrat, og alt indenfor kvadratet havde et symetrisk udtryk, eller i hvert fald en afstemt form. I de større parker, var der flere haveafsnit/kvadrater ved siden af hinanden, men med nye og andre kunstfærdige udtryk – man befandt sig i en kæmpe ornamenteret have-dekoration.
Reaissancehaver (engl.træsn.1594)

Engelsk træsnit fra 1594 visende renæssance-haven. 

I dag er den store inspirations-potager-have, haven ved slottet Villandry i Loiredalen i Frankrig. Den nuværende potager-have i Villandry er ganske vist ikke så gammel. Den er anlagt i 1906, men den er anlagt i renæssance-stil.
Billede2Foto: Fra køkkenhave afsnittet i Villandry-haven

Vi besøgte Villandry-haverne i 2008 og det var en kæmpeinspiration for os. Ikke sådan at vi ville kopiere noget. Det er en god idé at kante bedene, men jeg ville aldrig gøre med den giftige plante buksbom, som kræver et enormt klippearbejde, og som tager en masse næring fra grønsagerne. Jeg ville nok heller ikke sætte opstammede roser i bedene, men det med bede i forskellige former, så bede og gange danner et smukt mønster, var jeg meget optaget af. Jeg havde lige lagt vores egen køkkenhave om i bede og kantet dem med lærkestammer. Nu kunne jeg godt se, at jeg skulle have kælet lidt mere for det ornamentale mønster. Men jeg orkede ikke at lave den om så hurtigt efter – så galt var det heller ikke. Der var et mønster i haven, blot ikke så strengt ornamentalt og æstetisk som i Villandry.
Men det blev til en artikel til Haven om ‘Æstetik og sædskifte i køkkenhaven’ og hertil tegnede jeg denne køkkenhave, som jeg ved andre har brugt, men altså ikke jeg selv:
CCI18122014Den have er der vist lidt renæssance over!

Så jeg vil opfordre til at sætte fantasien i spil og tegne sin egen køkkenhave på en måde så også formen fremhæver det dekorative.
Her nogle renæssance-forslag at arbejde videre med, men pas nu på, det ikke bliver alt for kunstfærdigt og arbejdskrævende. Haven må på en eller anden måde passe til vor moderne tid.
Renaissance-bede

 

Leave a reply