Squash – Cucurbita
Der findes både sommer-squash og vinter-squash.
Sommer-squash har tyndt skind og kan ikke holde sig i ret lang tid. De spises altså straks efter høst. Sommer-squash høstes umodne og spises ultimo juli til oktober
Vinter-squash har hårdt og tykt skind og de kan opbevares i flere måneder og spises hen over vinteren. Vinter-squash høstes modne og inden den første nattefrost. Opbevares inde og spises fra november til maj.
Såvel sommer- som vintersquash forkultiveres i drivhus eller vindueskarm. Sås primo/medio maj, pottes ultimo maj og bliver i drivhuset indtil varmen kommer medio juni, hvor de kan plantes ud.
Sommersquash – Cucurbita pepo
Sommersquash går også under betegnelserne: Courgetter (fransk) eller zucchini (italiensk).
Sommer-squash er en dejlig spise, og når først varmen er der, produceres der en masse frugter, som høstes umodne og mens de er små. Der er de mest lækre.
Dyrkning af squash: Squash holder af varm, kompostrig, velnæret jord for at trives. Derfor sår jeg dem i drivhus i maj måned og planter dem først ud, når varmen kommer i juni, som regel 15.-20. juni. Nogle sorter er kompakte i væksten, mens andre sender lange ranker ud i flere retninger. De kompakte sorter kræver godt ½ kvadratmeter (75×75 cm) jord pr. plante, mens de ranglede kræver mindst 1 kvadratmeter jord pr plante. Bemærk, at i det jordstykke i køkkenhaven, der anvendes til squash, her kan man godt inden udplantningen i juni, nå at dyrke kulturer af spinat, feldsalat, salat, radise, karse og andre hurtige kulturer, eller man kan have en forkultur af grøngødning.
Foto: 1) Efter en 5 dages ferie i august, var der (alt for) mange sommersquash, da vi kom hjem. 2) Sommersquash Cucurbita pepo “Tondo Chiaro di Nizza”. 3) Sommersquash Cucurbita pepo ‘Gold Rush’ F1.
Sorter af sommersquash: Aflang grøn sommer-squash: Cucurbita pepo ‘Black Beauty’ . Aflang gul: Cucurbita pepo ‘Gold Rush’ F1. Rund, lysgrøn: Cucurbita pepo “Tondo Chiaro di Nizza” . De to første er kompakte i væksten. Den sidste en noget bredere vækst. Smagsmæssigt foretrækker vi “Tondo Chiaro di Nizza” der har en fin nøddeagtig smag. Det er den på det midterste billede.
Sundhed: Squash indeholder A-, B- og C-vitamin, jern og kalium.
Madlavning: Sommer-squash kan anvendes i salat, i brød, i kager, som garniture, som pynt på smørrebrød, i wok-retter og indbagt i lasagne, tærter, i gryderetter, i æggekage mm. Sommersquash kan grovsnittes og nedfryses – og senere bruges indbagt i lasagne eller komme i tærter el. gryderetter.
Vintersquash – Cucurbita maxima
Vintersquash går også ofte under betegnelsen græskar
Vintersquash hører med til vores favoritgrønsager, nok fordi vi har meget held med dyrkningen, fordi vintersquash kan holde sig i opbevaringen i ½ år (Fra høst i november til midt maj, ja ét år tog vi den sidste vintersquash 1. juni og kødet i den var fin – frøene inden i den var blot begyndt at spire!). Og så den allervigtigste grund til, at den er en favotitgrønsag: Vi laver hen over vinteren fantastiske retter af vore ca. 30 vintersquash: supper, salater, i brød, eller stykker bagt i ovnen og spist som garniture.
Dyrkning: Dyrkes som sommersquash, men vi har haft stor succes med at dyrke vintersquash i komposten. Se min artikel: ‘Win-Win med vintersquash i komposten’ i Praktisk Økologi, nr 2, 2014.
Sorter: Vi har afprøvet et hav af vinter-squash-sorter, men det er vort indtryk, at flere sorter vist er til varmere himmelstrøg. 3 sorter klarer sig rigtig godt i vort klima, så dem bliver vi ved med at vende tilbage til: 1) Rød Hokaidosquash – Cucurbita maxima ‘Uchiki Kuri‘ , den er globeformet og rødorangefarvet, kødet er gulorange og velsmagende. Den giver mange frugter. 2) Buttercup – Cucurbita maxima ‘Buttercup’, også en rund, men lidt mere flad og kantet (end Hokaido) frugt. Kødet er gulorange og meget velsmagende. En gammel klassiker. Giver lidt færre frugter end Hokaido. 3) Queensland Blue – Cucurbita maxima ‘Queensland Blue’. Meget store flad-runde frugter. Gammel australsk egnssort. Giver færre frugter end de to andre, men den giver lige så mange kilo frugt pr plante, som de øvrige. Lidt længere udviklingstid. Kødet er gulorange og meget velsmagende. Nok den med længst holdbarhed (det var en Queensland blue-frugt, der holdt sig til 1. juni hos os).
Lagring: Frugten er moden, når skallen er så hård, at man ikke kan presse en negl i den. Efter høst (før frost) i okt/nov, vaskes frugterne rene. Husk at stilken skal blive siddende på frugten under lagring og undgå at beskadige skallen under høst. Frugterne lægges varmt v. 20 grader i en uges tid. Derefter lagres de ved ca. 15 grader frem til brug. (vi har dem liggende i et bryggersskab).
Foto (herover): Vi dyrker vintersquash i komposten.
Foto (under): t.v.: Hokaido-squash. t.h.: med ½-delen af årets høst. De store rillede er Queenland Blue. De orange: Hokaido.