Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Sødskærm
– Hoved menu
– Kategori oversigt

Sødskærm

Sødskærm (spansk kørvel) – Myrrhis odorata

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Sødskærm i juni måned, hvor de grønne umodne frø udvikles (spis dem som bolsjer eller hæld snaps på dem)

Sødskærm er en flerårig staude. Den bliver godt 1 meter høj og er samtidig en bred plante, så en enkelt plante er nok til familiens forbrug. Det er en robust plante, der enkelte steder har forvildet sig fra klosterhaverne og ud i den danske natur.

Historie: Sødskærm gror vildt i Mellemeuropas bjerge, og det var munkene, der førte den med til Danmark.

Dyrkningen: Den er meget let af dyrke. Den tåler skygge og stiller ikke særlige krav til jorden. Plant den i havens bagerste bede eller dér, hvor børnene leger. De grønne umodne frø først i juni vil børnene elske.

Madlavning: Smager sødt af anis. De grønne blade kommer tidligt i foråret. Her kan bladene hakkes og komme i supper, saucer, omeletter og urtesmør. Bland dem også i den grønne salat eller brug dem til at pynte med. I gamle dage blev de i det tidlige forår brugt til at drøje grønkålen med i grønkålsretter. De grønne umodne frø er bolsjer for børnene og de er fantastiske i snaps (smager som pernod).

Anna Frida sødskærm 1

Foto: Mine børnebørn ved deres dejlige bolsjebusk i haven.

Copyright Holstebro Urtehave.

 

 

Leave a reply