– Hoved menu
– Kategori oversigt

Salvie

Salvie – Salvia officinalis

“Den som dyrker salvie i sin have vil aldrig dø.” (arabisk ordsprog)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Her ses 4 forskellige Salvia officinalis. Øverst t.v: purpurfarvet, ‘Purpurascens’, t.h: storbladet, *Berggarten’. Nederst t.v.:  trefarvet, ‘Tricolor’, t.h.: gulbroget: ‘Ictarina’. 

Salvie er på alle måder en fantastisk krydderurt. Den er smuk – både blade og blomster. Den er frodig. Den har en dejlig duft. Den er egnet som krydderurt i maden. Og så skulle den kunne fremme hukommelsen og reparere en ru hals. Desværre kan den også være en smule giftig, så den skal anvendes behersket og med omtanke og bestemt ikke spises i stor mængde med henblik på at kunne huske bedre. Det giftstof den kan indeholde er thujon. Salvie må aldrig vokse i skyggen, for så øges giftstoffet. Der er ingen problemer ved at krydre maden med nogle få blade eller ved at drikke en kop salvie-te engang imellem.

Historie: Salvien har været anvendt i årtusinder. Sumererne brugte den for 6000 år siden. Ægypterne har omtalt salvien med ærefrygt på papyrusruller. Grækerne sagde, at salvie var gudernes spise. Navnet salvie kommer fra det latinske ord salvo – at helbrede. Og alle eksperter i lægeurter fra Hippokrates over vor egen Harpestræng og op til vore dage priser salvien for sine rensende egenskaber. (I bogen “Krydderurtehaven på Knatten” er salviens kulturhistorie levende opridset).

Dyrkning: Salvie er en nøjsom halvbusk, der ynder sol og en kalkrig jord. Salvie klippes kraftigt tilbage om foråret. Den gødes sparsomt og vandes i meget tørre perioder. Den almindelige sort, Salvia officinalis, er den mest hårdføre. Men den purpurfarvede, Salvia off. ‘Purpurrescens’, den storbladede, Salvia off. ‘Berggarten’, og den gulbladede, Salvia off. ‘Icterina’, plejer at klare den danske vinter. Evt. kan de dækkes lidt. Den smukke trefarvede, Salvia off. ‘Tricolor’, er mere sart. Endelig er der Ananassalvien, Salvia rutilans, som slet ikke tåler frost og skal overvintres ved plus-grader eller købes hvert år. Den har flotte røde blomster. Vi har stor fornøjelse af Solbærsalvien , ‘Salvia grahamii’. Den er meget smuk og dens blomster pynter maden. Solbærsalvie tåler heller ikke ret meget frost. Så vi graver op hver efterår og opbavarer den i frostfri kule om vinteren. Dusksalvien, Salvia viridis skal også nævnes. Den er ét-årig og har også smukke blomster, som er spiselige og kan pynte på maden. Den findes i farverne blå-lilla, rosa og hvid. (Se foto nedenfor).
Alle Salvia officinalis typerne bør udskiftes ca. hvert 4.-6. år. De får nemlig meget træede stængler uden blade efterhånden, hvilket tager pynten af dem.
Salvie kan stiklingeformeres (stikling med hæl) i aug/sept.

Madlavning. Savie er god til fede retter (f.eks. ål og i bugen på julegåsen). Prøv at lægge salvieblade i stegefedtet ved stegning af kød. Salvie-te er god til en betændt hals. Her smager Ananassalvie eller Solbærsalvie bedst. Tag et topskud, læg den i en kop og hæld kogende vand over.

Copyright Holstebro Urtehave

Leave a reply