– Hoved menu
– Kategori oversigt

Rocamboleløg (skovløg)

Rocamboleløg (skovløg) – Allium scorodoprasum

SkovløgRocamboleløg/Skovløg, Allium scorodoprasum, er en smuk lille flerårig løgplante, der vokser vildt i Danmark. Den kan blive knap meterhøj og kendes på de flade blade og de mørkviolette blomster, der sidder i kugleformede blomsterstande og stikker frem mellem en kugle af 20-40 yngleløg; disse er mørkt rødviolette og bred ægformede til kugleformede.

Kaldes også Hyrdedrengenes Krydderi, for når hyrdedrengene blev sendt på heder eller enge for at passe får eller kvæg,bestod deres madpakke kun af fedtemadder uden pålæg. Hyrdedrengene dryssede skovløgens yngleløg ud over fedtemadden, og så smagte den jo helt godt!

Smagen er mild hvidløgsagtig.

Dyrkning: Pil en klase af yngleløg fra hinanden og sæt dem i et cirkelrundt område med ca. 5 cm. afstand mellem de enkelte løg. Det kan ske allere tidligt i marts, da yngleløgene tåler frost. Det første år står det nærmest som purløg, men senest fra andet år, vil de blomstre og danne yngleløg på toppen. De kan stå på samme sted i nogle år, men flyt dog klumpen af løg hver 3.-4. år. Husk løg vil gerne have lidt kalk.

Madlavning: Yngleløgene på toppen tages mens de er nye og inden det yderste skind tørrer. Yngleløgene pilles fra hinanden og kan drysses ud over en salat. De kan også steges let på panden og indgå i en sauce. Også løget i jorden kan anvendes. Det er et lille nærmest kuglerund løg, der anvendes som skalotteløg.

 

Leave a reply