– Hoved menu
– Kategori oversigt

Oregano

Oregano (Merian) – Origanum

Oregano er en uvurderlig krydderurt – smuk er den også – og så er den tilmed for de fleste sorter hårdfør og klarer let den danske vinter. Så det er en af de krydderurter, der er god at starte med. De almindelige sorter har det med at så sig selv og på den måde sprede sig, så man skal regne med at skulle luge lidt frøplanter væk omkring, hvor den står.

Oregano i bl 6

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Foto: Fra venstre mod højre: 1) Origanum vulgare blomstrer, 2) Origanum vulgare ‘Compactum, 3) Origanum vulgare ‘Country Cream’

Dyrkning: Oregano vil gerne have sol og ikke alt for fugtig jord. Hvert 4. år bør planten deles og plantes om, da den har det med at blive træagtig og dermed uharmonisk i væksten. Kan også sås fra frø.

Historie: Oregano er nok den krydderurt, der er knyttet flest myter og historier til. Det er såvel dens helsende virkning som duften og smagen, der har fortryllet siden oldtiden. Oregano kommer af græsk ’oros ganos’, der betyder ’bjergets glæde’. Hvis man har vandret i de græske bjerge forstår man navnet.
Stammer oprindeligt fra Asien, men vokser i dag i hele Europa. Gror også vildt i Danmark. Anbefales af Harpestræng (1300) mod en masse sygdomme, bl.a. i honning mod hoste, men også som modgift, mod gulsot, ørepine mv. Som krydderi dyrkes den i Danmark fra begyndelsen af 1800-tallet. Frisk og tørret oregano bruges i fedt, medister, blodpølse, rullepølse, hønse- og kødretter. Tørret havemerian anbefales som humleerstatning og blandes også i snustobak.

Sorter: Navnene oregano og merian bruges i flæng. På frøposer og navneskilte opleves stor forvirring, så det anbefales at gå efter de latinske navne.Oregano/Vild merian, Origanum vulgare, 30-50 cm høj, lyslilla eller hvidlige blomster. Græsk oregano, Oregano vulgare hirtum, 30-50 cm høj, kraftigere smag, hvidlige blomster, Gylden merian, Origanum var. aureum, 30 cm høj, gullige blade, tidligt fremme om foråret. Dværgoregano, Origanum vulgare ‘Compactum, 15 cm høj, meget køn og blomsterrig.
Havemerian er ikke en ‘vulgare’, den hedder på latin Origanum majorana, 30-40 cm, den oregano, der smager bedst, grønne blomster. Havemerian er et-årig i Danmark (tåler ikke frost).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Havemerian, Origanum majorana

Udover ovenstående sorter dyrker vi også en broget oregano, Origanum vulgare ‘Country Cream‘, og en stærkere oregano, Origanum vulgare “Hot & Spicy”

Madlavning: Oregano er et meget anvendt krydderi i både det græske og det italienske køkken. I dag populært krydderi i pizza- og pastaretter. Bruges til svinekød, lam og kylling, fars, sammenkogte retter, saucer og supper. Rigtig god i brød.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotos: Gylden oregano, Origanum var. aureum , er den oregano der viser sig først på foråret, med friske blade allerede først i marts (t.v). Samme sort er fin som kant i krydderurtebedet eller staudebedet. T.h. ses den som yderkant til forskellige salvier.

Leave a reply