– Hoved menu
– Kategori oversigt

Malurt

Malurt – Artemisia
(herunder Ambra)

Malurt i bægeret!: Gammelt udtryk for noget, der ødelægger idyllen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Ambra

Malurt regnes for en krydderurt, selv om den er så bitter og besk, at den er uspiselig, og selv om den er giftig og helt frarådes gravide og børn. I snaps er den imidlertid udmærket, og der skal så lidt til en snaps og bladene skal kun trække i snapsen i kort tid, så her betyder giftindholdet intet.
Det vi mest bruger malurt til, er som duftplante og pynteplante i haven og til buketter. De sølvgrå farver gør sig rigtig godt i buketter.
Malurt er en staude.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto:
T.v: Malurt ‘Powis Castle’ – Artemisia ‘Powis Castle’
T.h.: Malurt, trådformet – Artemisia filifolia

 

 

Vi er så glade for malurt, at vi faktisk har 7 sorter i haven:

HavemalurtArtemisia absinthium   –   Den almindelige havemalurt og tidligere lægeurt og møl-urt og øl-urt, gullige blomster. 1 m høj.
AmbraArtemisia abrotanum   –   Smuk duftplante til haven, 70 cm høj. Tidligere smagstilsætning til vermouth, hvilket blev forbudt (p.gr.a. giftighed).
Malurt, trådformetArtemisia filifolia   –  Flot staude i haven, men lidt svær at styre, breder sig ved rodskud. 40-50 cm høj
SølvbynkeArtemisia ludoviciána   –   Også flot, men endnu sværere at styre end trådformet malurt. Sættes evt. i krukke. meget flot i buketter.
RomermalurtArtemisia pontica   –   Også en ustyrlig malurt, som vi har i krukke. Fint sølvagtigt løv. God i snaps (næsten lige så god som Strandmalurt)
Japansk malurt – Artemisia schmidtiana ‘Nana’   –   En lav krybende malurt. Flot i et stenbed. Har lidt svær ved at klare vinteren.
Malurt ‘Powis Castle’ – Artemisia ‘Powis Castle’  –  Den flotteste malurt i vores samling. Breder sig ikke ved rodskud. Hjælpes gennemvinteren ved at dække med grangrene
Sandmalurt  – Artemisia stelleriana   –   Også en flot malurt, men vi har den ikke mere, for frostfølsom.
Strandmalurt – Artemisia maritima   –   Gror vildt i Danmark. Har ord for at være den bedste til snaps. Vi har også prøvet at plante den ind i haven, men det ønskede den ikke!

Dyrkning: De fleste malurt er nemme at dyrke. Nogle endda for viltre, fordi de breder sig ved rodskud. Man kan så dem og man kan dele planterne, især dem der breder sig ved rodskud. Ambra og ‘Powis Castle’ er nemme at formere ved stiklinger i det tidlige forår.

Historie: Malurt har været brugt som lægeplante siden oldtiden. Især til at fordrive orm med. Men har også været brugt til at fjerne ‘lystens begær’ med og mod pest. I middelalderen blev malurt brugt som krydderi til øl. Planten er opkaldt efter den græske gudinde Artemis – gudinde for kyskhed. Buketter af malurt har været hængt op på husmure og døre for at holde ondskab borte.

Madlavning: Det frarådes at bruge malurt i mad, fordi den er giftig. Den anvendes dog som snapseurt til en ‘mavebitter’. Her skulle Strandmalurt være den bedste og Romermalurt den næstbedste. Et par kviste skal blot trække i snaps i et par timer, hvorefter de filtreres fra.

copyright: Holstebro Urtehave

Leave a reply