– Hoved menu
– Kategori oversigt

Laurbær

Laurbær – Laurus nobilis

“Han kan hvile på laurbærene”. Udtryk for at hvile ud ovenpå en succes. En laurbærkrans er symbolet på hæder til poeter og sportsfolk.

Laurbær. Et stedsegrønt træ, som ikke er hårdfør i Danmark, da det ikke tåler frost. Det skal altså graves op til vinter og overvintre som stueplante eller i en krukke i en frostfri udestue. Bladene bruges som krydderi og koger med i visse supper, vildtretter m.v.

Historie: Laurbærtræet var helliget Apollon, den græske gud for poesi og lægekunst. Hans profetier blev meddelt hans præstinder i Delfi, som bl.a. spiste laurbærblade, før de kunne udsige orakelsvarene. En laurbærkrans blev symbolet på hæder. Hos romerne var laurbær symbol på visdom og berømmelse. Laurbærblade er blevet brugt mod sygdom, især pest i hundreder af år. Laurbær indeholder bitterstoffer og bakteriehæmmende stoffer. Den æteriske olie har været brugt mod utøj, insektstik og bylder i folkemedicinen. I følge overtroen kunne laurbærtræer ikke rammes af lynet og siden blev det til, at et menneske, der står under et laurbærtræ hverken kan skades af lynild, heks eller djævel.

Dyrkning: Laurbær gror i humusrig jord, der ikke bliver for tør. Plant den f.eks. i en krukke, som placeres på et lyst sted i haven med læ. Og sæt så krukken ind i et lyst frostfrit rum i perioder med frost. Som krukkeplante, f.eks. opstammet, er den en flot dekorationsplante. Den kan stå og pynte på terrassen eller ved indgangsdøren. Planten beskæres sidst på sommeren, hvor man kan bruge nogle af de bortskårne skud som stiklinge.

Laurbær 2
Foto: En opstammet Ægte Laurbær (graves op hver vinter og opbevares lyst og frostfrit).

Madlavning: Unge blade (bøjelige og lysegrønne) hænges til tørre. Efter tørring opbevares de i farvede glas med patentlåg for at bevare aromaen. Kan dog også plukkes direkte fra træet og bruges friske. Laurbærblade koger med i suppe og visse sammenkogte retter samt til syltning. Fjern bladet før servering

Medicin: Laurbær i mad fremmer fordøjelsen og absorption af næringsstoffer. Den æteriske olie – stærkt fortyndet (2%)- kan bruges udvortes til at massere smertende led og muskler. Problemet er dog, at det kan fremkalde allergi, derfor vigtigt at det er fortyndet til 2 %.

Leave a reply