– Hoved menu
– Kategori oversigt

Hvorfor Krydderurter?

Der er mange gode grunde til at plante krydderurter i haven. Lad mig her nævne 6 grunde:

1. Der er selvfølgelig den grund, at man kan gå ud i haven og hente noget at krydre maden med. Krydderurter giver pift til maden. Det ved enhver kok. Uden krydderurter bliver mad lidt kedelig. Med krydderurter i haven kan du fremstille sanselig og spændende mad.

2. Krydderurter dufter og de er en nødvendig del af en sansehave. Og med hensyn til lugtesansen, så bliver den vældig stimuleret af krydderurter. Jeg er ikke vild med at luge, men at luge sit krydderbed det er simpelthen en oplevelse, med alle de skiftende dufte, man får i næseborene, man mærker virkelig, at man er til, når man får disse sanseoplevelser. 40, fed og færdig, siger nogen. Men, nej. Sanseoplevelserne med krydderurterne gør, at man tænker: jeg er absolut ikke færdig: Jeg går jo her og oplever, sanser og nyder min have.

3. En anden ting som man måske først virkelig lægger mærke til, når man har et krydderurtebed i sin have, det er hvor smukke krydderurterne er. De er en æstetisk oplevelse. Deres forskellige bladfarver og former og deres flotte blomstring. En blomstring, som ikke er prangende, men med afdæmpede, harmoniske farver, der passer til krydderurternes statur.
Det var allerede tre væsentlige grunde til at have krydderurter, og alle sammen noget med sanseoplevelser. Krydderurter er gode for smagssansen, for lugtesansen og for synssansen.

4. Men der er flere grunde til at have krydderurter i haven. En fjerde grund er, at krydderurter er med til at skabe en sund have. De tiltrækker nytteinsekterne, f. eks. svirrefluer, der tager sig af lusene. Også bier og sommerfugle tiltrækkes i høj grad af krydderurter. Endelig kan man med velvalgte placeringer af krydderurter forvirre de skadelige insekter, så de ikke kan finde ud af at angribe deres ynglingsplanter. Så krydderurter er med til at skabe sundhed i haven og de er helt nødvendige ingredienser i en økologisk have, som vi har.

5. Endelig vil jeg nævne en 5. grund til at have krydderurter. Nemlig at mange krydderurter også er “medicin” og med til at styrke immumforsvaret. Man siger jo f.eks., at ingefær er tropernes medicin, at hvidløg er subtropernes medicin, og at peberrod er vores medicin, os som bor i de tempererede egne. Men der kan nævnes mange flere krydderurter end disse tre. Mange urter bruges den dag i dag i medicinalindustrien. I gamle dage, var det jo næsten den eneste medicin, man havde: Krydder- og lægeurte-haverne omkring klostrene, var jo faktisk medicinskabe. Der var simpelthen en urt til hver sygdom. Det har vist sig, at der er hold i mange af munkenes beskrivelser.

6. En sidste 6. grund til at dyrke krydderurter er, at de fleste af dem er meget nøjsomme.De kan gro i den vestjyske sandjord og tåle at stå tørre en tid. Hvis man ellers kan undvære krydderurterne i sommerperioden kan man sagtens holde ferie for dem. Det skal de nok klare, selv om regnen udebliver. Krydderurter passer godt ind i den dovne, magelige have.

For min kone og jeg er krydderurterne en væsentlig bestanddel af en kulinarisk have med en nærmest selvforsynende nyttehave, hvor vi de fleste dage af året bare kan gå ud og hente grøntsager til aftensmaden – og så gå forbi krydderurterne og tage de rette med ind, og så med de bedste og friskeste råvarer bare kan gå i gang med at kreere maden. Det er for os livsbekræftende – ja en af måderne at få livskvalitet på. -ab

Leave a reply