Grøngødning

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Grøngødningsplanten Honningurt

Grøngødning er planter sået i nyttehaven efter høst af f.ex. løg eller kartofler. Grøngødning virker som jordforbedring, da det tilfører organisk materiale, løsner eller fæstner jordstrukturen, optager rest-næringsstoffer i jorden og mindsker derved udvaskning af næringsstoffer til grundvand eller vandløb og forhindrer ukrudt i at overtage jordstykket i de perioder hvor det ikke dyrkes.

Grøngødning kan også såes som mellemafgrøder mellem de afgrøder, der er beregnet til at høste til madlavningen i køkkenet.

Endelig kan man også have grøngødning som en førafgrøde før de afgrøder, som såes sent, som f.eks. bønner, squash og asier.

Gode grøngødningplanter er: honningurt, boghvede, vikke, jordkløver, lupin, sennep, blodkløver, havre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Blodkløver som mellemkultur mellem rækkerne på blomkål. Blodkløver er en bælgplante, derfor opsamler den nitrat fra luften og lagrer det i små depoter i rødderne. På det her tidspunkt klippes blodkløver helt ned til jordhøjde. Da kålene lukker for alt lys, går blodkløverne ud og nitat-næringen frigives til til kålene, så de kan danne fine hoveder.

 Fordelen ved bælgplanterne (vikke, jordkløver, lupin og blodkløver er at de samler nitrat fra luften og opsamler det i depoter i rødderne. Her kan man virkelig tale om grøngødning.

Fordelen ved sennep er at den spirer hurtigt og vokser hurtigt til. Sennep er imidlertid i familie med kål og får de samme sygdomme som kål, så hvis man dyrker meget kål i sin køkkenhave, skal man af hensyn til sædskiftet undgå at bruge sennep som grøngødning.

En rigtig god blanding at bruge som efterafgrøde efter tidlige kartofler, løg, tidlige kål mv. er en blanding af havre, honningurt, vikke og boghvede. Denne blanding kan sås helt frem til først i september. (En 100 grams blanding består af 45 g havre, 20 g vikke, 20 g boghvede og 15 g honningurt).
Honningurt kan sås helt frem til ultimo september. Fra oktober er det omsonst at så grøngødning. Her dækker man i stedet jorden med kompost efter høst.

Læs mere om grøngødning på siden ‘Nul kunstgødning’.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAgulerod grøngødn 2

Fotos: T.v.: Køkkenurterne i bedet var 2 rk. løg, 1 rk. gulerødder, 2 rk. løg, 1rk. guler…osv. Her er løgene taget op, jorden gjort rent og kultiveret og tilsået med ovennævnte blanding af grøngødningsfrø. Løgene står til tørring mellem resterne i gulerodrækkerne.
T.h: Samme bed. Løgene er væk og lagt i kælder. Grøngødningen mellem gulerødderne er kommet op. Boghvede og honningurt står med blomsterknopper. Havren gror sig høj og står som regel grøn hele vinteren og vikken samler nitrat fra luften. – der gives ikke plads til ukrudt.

 

Leave a reply

The requested block type of 'gsr-soulsections-block' does not exist. Please re-activate the block plugin or child theme if you wish to use this block again.

The requested block type of 'gsr-soulsections-block' does not exist. Please re-activate the block plugin or child theme if you wish to use this block again.