Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Forkultivering af køkkenurter
– Hoved menu
– Kategori oversigt

Forkultivering af køkkenurter

Nogen kulturer skal simpelthen forkultiveres, dvs. såes, prikles, pottes under beskyttede forhold inden udplantning. Dette gøres for at få en tilstrækkelig lang tilgroning og høst. F.eks spirer tomater først ved 20-25 grader. Og skulle man vente på den temperatur i jorden, ville vi være så langt henne på sæsonen, at vi er langt inde i efteråret, inden der er dannet tomater.. Dette forhold gælder alle de planter, der kræver høj spiretemperatur som selleri, peberfrugt/chili, agurker, og en del sommerblomster. Så er der også de tidlige kål. Hvis man vil kunne høste spidskål, blomkål i juni måned, skal de såes midt i februar og altså forkultiveres under beskyttede forhold inden udplantning i køkkenhaven sidst i april.

Fremspirede tomater og caps. i vindueskarmmartsFoto: Kimplanter af tomat og chili/paprika/peberfrugt, spiret frem i vindueskarmen først i marts (sneen ligger stadig hvidt derude). Stearinlysene er ikke lyskilde nok! Fra det her stadie er det nødvendigt med kunstigt lys over planterne den første tid for at undgå at de bliver ranglede. Og for tomat for at undgå, at den ikke bare danner blade og venter med at danne blomst til langt oppe på stængelen. Tomat kræver tilstrækkelig lys for at sætte blomster.

Start-tidspunkt:
Jeg sår de tidlige kål medio febr. i vindueskarm.
Jeg sætter tidlige kartofler til spiring omkr. 1. marts i drivhus (se artiklen om kartoffel under køkkenurter fra a-z).
Jeg sår tomat og peberfrugt/chili primo marts i vindueskarm.
Jeg sår løg (rødløg) primo marts i drivhusformering.
Jeg sår basilikum, knoldselleri, spiselige blomster, krydderurter mv. medio marts i drivhusformering.
Lidt senere (20-25. marts) sås jeg savoykål, rødkål, rosenkål i drivhusformering.
Jeg venter med at så bladselleri til primo/medio i april, (for de plantes først ud sent, efter tidlige kartofler).
Medio april sås også drivhus-agurk.
Jeg sår grønkål omkring 1. maj (de plantes først ud efter de tidlige kål).

Formering i drivhuset:
Vi har en termostatstyret formering i drivhuset.
Formering primo martsFormeringLav selv planterHer ses formeringen først i marts på de to første billeder og hen først i maj på det 3. billede.

Jeg har selv lavet formeringen. Vil du vide hvordan, så læs under ‘Artikler’  ‘Forårsliv i drivhuset’ (findes i Artikler ‘Om drivhuset’.

I samme artikel læses også meget om forkultivering af køkkenurter. Ligeså er der også megen vejledning på siden under frøavl: såvejledning.

 

 


Leave a reply