Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Warning: Undefined variable $this_video_mp4 in /customers/f/b/4/urtehave.dk/httpd.www/nyurtehave/wp-content/plugins/SoulSections/block.php on line 253 Etageløg/topløg
– Hoved menu
– Kategori oversigt

Etageløg/topløg

Etageløg/topløg – Allium cepa var. Viviparum

Kært barn har mange navne: Etageløg, topløg, træløg, luftløg, ægyptisk løg, pensionistløg. Det latinske navn er Allium cepa var. Viviparum. Men er løget så kært? Det ses sjældent i danske haver. Og det er en skam, for har man en lille plet med etageløg, har man altid løg – hele året. Det er en særpræget og smuk plante, især når den om sommeren står med et fyrværkeri af topløg i flere etager.
Topløg, juniFoto: Etageløg med løg på toppen i juni måned
Etageløg er en flerårig staude. Efter afblomstring danner den små løg i toppen. Lader man dem sidde falder de ned på jorden og vokser op til flere etageløg, men topløgene kan også bruges i husholdningen. Etageløg vil gerne have lov at stå på samme sted i flere år. Så vokser den sig stor og flot. Dyrkning: Formeres ved at sætte topløgene i jorden. Gror bedst på en solrig plet i god jord. Etageløg står ofte med grønne blade hele vinteren, og hvis de fryser lidt tilbage, vokser de altid frem igen meget før purløg. Så her har man purløg til vinterens æggekager.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Etageløg i sne om vinteren

Historie: Løget stammer fra Østen, nærmere Kina.

Dyrkning: Etageløg kan stå på samme sted i flere år. Kræver blot gødning, kompost og lidt kalk. De er hårdføre og nemme at dyrke. Løgene formerer sig ved i jorden at danne sideløg og ved at smide sine topløg. En omplantning sker ved at dele jordløgene og genplante dem eller ved at plante topløg, gerne begge dele. Lad løgene stå i flere år, da topløgene bliver større og talrigere fra andet år.

Madlavning: Som nævnt ovenfor sætter løget blade meget før purløg og bruges om vinteren og det tidlige forår ligesom purløg, til pynt på smørebrød, på æggekagen, på sild, på kartoffelsalat, i frikadellefarsen osv.
Etageløgens løg i toppen kan bruges som sylteløg til asier og rødbeder og i kryddereddiken. De kan svitses på panden og bruges til bøf. De er rigtig gode i supper, saucer og sammenkogte retter. De kan knuses i hvidløgspresseren og anvendes i mad. I bekneb for spiseløg kan de bruges som sådan (de er lidt stærkere end spiseløg, så der bruges lidt mindre). Også topløgenes løg i jorden kan bruges som spiseløg.

 

Leave a reply