Blomsterkarse, Tropaeolum Majus
Planten siges at være blevet til af det blod, der dryppede fra en trojansk kriger. Det runde blad var hans skjold og den trompetformede blomst hans hjelm.
Kært barn har mange navne: Blomsterkarse, tallerkensmækker, bærkarse, landløber, nasturtium er nogen af kaldenavnene på denne frodige plante, Tropaeolum Majus, som er en krydderplante, men i de fleste haver blot dyrkes som sommerblomst. Når man tager en blomst og spiser den, eller pynter salaten med dens blomster, spørger folk: ”Jamen, kan de spises.?”. Ja det kan de! De gule, røde eller orange trompetformede blomster er velsmagende i en salat med deres karse-/peberagtige smag. Og så er de meget rige på C-vitaminer og derfor også sunde. Helt unge blade kan også anvendes i salaten, men de bliver hurtigt grove, så det er først og fremmest blomsten der gør fyldest i madlavningen (se nedenfor).
Der hvor man planter blomsten dækker den hurtigt jorden fuldstændigt og holder al ukrudt væk. Så hvis man har et hjørne med bart jord eller en kompostbunke, der trænger til at blive pyntet op, så plant Tropaeolum og snart dækker den frodigt et stort område og pynter vældigt op med de flotte blomster. Der fås flere forskellige sorter. Den almindelige breder sig med lange skud, mens andre sorter bliver mere kompakte. ’Empress of India’ er en af disse kompakte sorter. Den har smukke røde blomster og flotte, mørke blade.
Dyrkning: Sås i maj et solrigt sted i veldrænet jord. Man kan forkultivere den i drivhus tidligere og derved få blomster før. På den måde kan man have blomster fra ultimo maj til sidst i september, ja i varme efterår kan man også blomster i oktober.
Foto: Blomsterkarse af sorten Tropaeolum Majus ‘Empress of India’
Historie: Tropaeolum stammer fra Sydamerika og det var spanske munke fra Peru der indførte den her til Europa.
I madlavningen: Pynt salaten med hele blomster. Tjek at der ikke gemmer sig ørentviste eller andre insekter i bunden af blomsten, inden den lægges på salaten. I findelt stand kan blomsten blandes i smøreost. Et par blomster i kryddereddiken giver denne en fin aroma og farve. Nektarier (honninggemmer) fra blomsterne kan puttes i frugtsalaten og pynte denne vældigt op.
Hårde umodne frø kan lægges i eddike i 4 uger og derefter anvendes som kapers. Blot skal man spise disse ”kapers” med måde, da de virker afførende.