– Hoved menu
– Kategori oversigt

Basilikum

Basilikum – Ocimum basilicum

Basilikum betyder “konge”. Og basilikum er da også “kongen over alle krydderurter”. Det er først og fremmest sommerens krydderi, dels kræver den meget varme for at gro, dels passer den utrolig godt til sommerens salater (ikke mindst tomatsalat), sommerens pesto og sommerens grillretter. Og så er det kærlighedens krydderi. Får du for lidt knus og kys af din elskede, så bland basilikum i maden og se, hvad der sker!

Dyrkning: Basilikum er egentlig en flerårig vækst, men regnes herhjemme for at være etårig. Den kræver så megen varme, at vinteren som regel slår den ihjel, også selv om man tager den ind i vindueskarmen – og de sorter, der tåler vinteren er smagsmæssigt ikke værd at samle på.
Så frøene i en let sandblandet muld, spirer ved 20-25 grader. Hvis du sår den først i april skal det ske i potter i vindueskarmen eller i formeringskasse i drivhuset. De små planter prikles på afstand og plantes senere med en afstand på ca 12 cm for de småbladede og 15-20 cm for de storbladede i store potter eller krukker.

Basilikum pottes

 

Foto: Småplanter (sået medio april, priklet i bakker omkr. 1 maj og her plantet i krukker medio maj. De bliver i krukken resten af sæsonen.

Behold potter/krukker inde i drivhuset til sommerens varme melder sig i juli/aug, hvor de kan flyttes ud på et beskyttet sted.
Husk at basilikum vil helst have 20 grader, god, fugtig og næringsrig muldjord og vil gerne stå i fuld sol og i læ. Må ikke tørre ud.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFoto: Storbladet basilikum – Ocimum basilicum ‘Genovese’

Sorter: Der findes et væld af basilikum-sorter. Til pesto, hvor der er brug for megen bladmasse, anbefales de storbladede sorter som O.b. ‘Genovese’ og O.b. ‘Neopolitana’. Dyrk også Græsk basilikum. Det er en mindre og finbladet type med en kompakt vækstform (blade eller små kviste er fine til at pynte tomatsalaten med). Så er der de rødbladede typer (som O.b. ‘Dark Opal’), der er lidt sartere. Så som regel vælger jeg en halvrød type som O.b. ‘Ararat’. Endelig findes typer med særlig smag, som citronbasilikum, kanelbasilikum, anisbasilikum osv. Sluttelig vil jeg anbefale thai-basilikum, O.b. ‘Thai Magic’, der også giver meget bladmasse og er en flot plante med skinnende, grønne og saftige blade. Passer med sin kraftige og kanelagtige smag fortræffeligt til thai-retter.

Historie: Planten stammer fra tropisk Indien, men var også kendt i oldtidens Ægypten. Der knytter sig en del overtro til planten. I det gamle Indien var den en hellig plante, der beskyttede enhver. I den græsk-ortodokse kirke plantede man basilikum uden for kirkerne og blandede basilikum i vievandet (fordi den voksede op på Jesu grav efter opstandelsen).
Som sagt har den også ord for at være kærlighedsstimulerende. Den er blevet brugt ved børnefødsler – med en kvist basilikum i hånden ville man føde uden smerter.

Madlavning: Uanset tidligere tiders råd og overtro, er basilikum et fortræffeligt krydderi, med mange anvendelses-muligheder. Den har en fantastisk aromatisk smag og duft, der hæver humøret. Hav derfor rigelig med basilikum hen over sommeren og brug rigeligt af den til salater (ikke mindst sammen med tomat er den fortræffelig) . Server sommerretten pesto og brug det som sauce til pasta eller kartofler eller som pålæg på brød. Basilikum er velegnet i salsa, sammen med ost, til æggeretter, grønsagsretter, sammen med fisk, i marinader og dressinger. God i farsretter, i supper og saucer. Og bland basilikum i olien til grill-kødet. Basilikum er bedst frisk. Tørret basilikum har som regel mistet for meget af sin aroma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Foto: Basilikum flyttet ud på beskyttet plads i juli og august måned. Krukkerne er Thaibasilikum (t.v.) og Græsk basilikum (t.h.) Bagved står en ‘Ararat’.

I Holstebro Urtehave dyrker vi hver sommer 6-8 sorter af basilikum.
Følgende sorter foretrækker vi:

Storbladet basilikum – Ocimum basilicum ‘Genovese’

Salatbasilikum – Ocimum basilicum ‘A Foglie Di Lattuga’ (også set som: Ocimum basilicum ‘ Mammoth’ el. O.b. ‘Neopolitana’ )

Græsk basilikum (småbladet basilikum el. buskbasilikum) – Ocimum basilicum minimum ‘Green Globe’

Rødbladet basilikum – Ocimum basilicum ‘Dark Opal’

Halvrødbladet basilikum – Ocimum basilicum ‘Ararat’

Kanelbasilikum (mexikansk basilikum) – Ocimum basilicum ‘Cinnamon’

Thaibasilikum – Ocimum basilicum  ‘Siam Queen’

Citron basilikum – Ocimum basilicum var. citriodorum

Leave a reply