– Hoved menu
– Kategori oversigt

Amarant

Amarant – Amaranthus tricolor

Salatamarant – Amaranthus tricolor ‘Garnet red”

Amarant er den helt rigtige plante til portager-haven. Den både pynter og gør nytte. “Rævehale” kalder de fleste den – og tænker den blot som en pyntelig plante i blomsterbedet. Men såvel bladene (som baby-leaves) og frøene/kornene er yderst sunde.

Salatamarant, salat 1

Der findes forskellige typer af amarant. Nogle typer dyrkes fordi, de er særlig frøholdige, andre fordi de er bladrige (f.eks ovennævnte salatamarant. Endelig dyrkes nogle, blot fordi de har pyntelige blade og pyntelige frøstande.

Da vi dyrker amarant for at spise bladene som babyleaves, dyrker vi kun sorten: Amaranthus tricolor ‘Garnet red”.

Dyrkning: Sås direkte ud fra medio maj. De spæde spirer tåler ikke frost, så vent med at så til majkulden er overstået. Den vil gerne stå i en lun og muldrig jord, men gror ellers villigt i det danske klima.

Ca. 5 uger efter såning kan man begynde at klippe bladene. Klip løs af bladene, når planterne er ca. 5 cm høje uden at tage det nederste blad helt, så den fortsat skyder.

På et tidspunkt bliver bladene for grove, men lad endelig planterne vokse videre. Tynd evt. ud i rækken, så der er ca. 10 -15 cm. mellem planterne. De vokser op i 1 meters højde og pynter vældigt i køkkenhaven. Pluk evt. blomster til vasen, og de frøstande der bliver siddende vil fuglene elske.

Sundhed: Såvel blade som frø er meget sunde. Bladene er fulde af A- og C-vitamin, samt kalk, jern og protein. Og frøene har et ideelt proteinindhold, bl.a. på grund af et stort indhold af aminosyren lysin. Frøene indeholder ikke gluten. Amarantmel, der kan bruges til brødbagning, anses derfor som et fint alternativ for gluten­allergikere.

Madlavning:  De flotte rosa-lilla blade pynter i maden. De unge blade bruges som erstatning for spinat i wok-retter eller som fyld i suppe og stuvning. Brug dem som pynt på smørrebrød eller som et farverigt indslag i salatskålen.

Fotos: Store billed t.v.: Salatamarant i en størrelse, hvor man roligt kan spise løs. Det lille billede: Amarant vokser videre som pryd i nyttehaven.

view 4

Leave a reply